• MEny
  • MEny

Ting å gjøre i Krakow – en komplett guide

Innledning

Krakow er en av byene i Polen jeg reiser til så ofte jeg kan. Dette er en gullgruve full av historie, kultur og fascinerende opplevelser. Noe av det jeg liker best med byen er muligheten til å kombinere alt, fra historie til shopping og uteliv. Start dagen med noe kulturelt, drikk kaffe (eller øl) på torget, shop på et av de gigantiske kjøpesenteren og avslutt kvelden med god mat og et bra utested. Da savner i hvert fall ikke jeg noe.

Mye av det som sjarmerer med Krakow er at dette er en gammel by som har beholdt mye av stilen. Med en rik fortid som strekker seg helt tilbake til middelalderen og en moderne blanding av kafeer, restauranter og pulserende liv, er Krakow en by som tiltrekker seg reisende fra hele verden, ikke minst mange fra Norge.

Det mangler ikke på ting å gjøre i Krakow og listen kunne fint inneholdt 100 punkter. Dette er de viktigste og gir deg et godt utgangspunkt for en langhelg.

1. Gamlebyen (Stare Miasto)

Dette er det naturlige stedet å starte, spesielt første gang man besøker byen. Krakows gamleby er en sjarmerende og godt bevart skattkiste av historie og arkitektur. UNESCO har anerkjent Gamlebyen som et verdensarvsted, og hvorfor forstår du raskt når du traver ned brosteinsbelagte gater og beundrer de gamle bygningene. Høydepunkter inkluderer:

  • Rynek Glowny (Hovedtorget): Dette er det største markedsplassen i Europa, omgitt av vakre bygninger og dominert av den majestetiske St. Mary’s Basilica. Ta tiden til å nyte atmosfæren, og ta en kaffe eller en øl på en av de mange utendørskafeene. Her er det fint hele året, men fantastisk når været tillater at man sitter ute.
  • St. Mary’s Basilica: Denne gotiske kirken er en av de mest imponerende i Europa, og har du tid ville jeg sett innsiden. Dette er en spektakulær kirke med en helt unik stil. Husk å få sett den fantastiske altertavlen.
  • Rynek Underground Museum: Dette underjordiske museet gir en fascinerende innsikt i Krakows historie og utgravningene under torget. Blir du med på tur her får du utforske middelalderens gater og markedsboder som har blitt nøye rekonstruert. Spennende og gøy tur, men litt klaustrofobisk da man er under bakken.

2. Wawel-slottet og Katedralen

Wawel-slottet og katedralen, som står på en høyde over elven Wisla, er blant Polens mest ikoniske landemerker. Slottet var en gang kongelig residens og har fantastisk arkitektur og hager. Du finner også flere museer her som utforsker Polens kongelige historie og kunstverk. Katedralen er gravstedet til mange polske konger og nasjonale helter, og krypten inneholder bemerkelsesverdige skatter.

3. Kazimierz – Det jødiske kvarteret

Kazimierz er det historiske jødiske kvarteret i Krakow og er en viktig del av byens arv. Jeg synes dette er det med spennende området i Krakow og det er også her du finner mye av de beste restaurantene og utestedene. På dagen kan du utforske gatene og smugene, og besøke synagoger som Remuh og Tempel. Den autentiske atmosfæren og de mange koselige kafeene og restaurantene gjør dette til et flott sted å utforske og jeg har tilbrakt mange dager her.

4. Schindlers fabrikk

Jeg kan huske at filmen var pensum i skoletiden, så det å besøke fabrikken var om ikke så spennende så i hvert fall interessant. Schindlers fabrikk, kjent fra Steven Spielbergs film «Schindler’s List,» er nå et museum hvor du kan se mer om livet under den andre verdenskrig og Oskar Schindlers heltemodige redningsinnsats. Museet er både tankevekkende og gripende, og det er en viktig del av Krakows historie.

5. Collegium Maius

SONY DSC

Har du tid til overs og trenger et par bilder de fleste andre ikke har så ta turen innom. Collegium Maius er en historisk universitetsbygning og hjem til Jagiellonian University, et av Europas eldste universiteter. Bygningen er en arkitektonisk perle, og du kan også besøke universitetsmuseet for å lære mer om universitetets historie og samlinger.

6. Planty Park

For deg som bare skal være i Krakow et par dager er nok dette litt bortkastet tid, men skal du være her en uke og det et pent vær er det verdt et besøk. Planty Park er en grønn oase som omgir Gamlebyen og gir en fin kontrast til byens historiske arkitektur. Her kan du ta avslappende spasertur eller hvorfor ikke ta med noe mat og drikke fra en av de lokale butikkene?

7. Nasjonalmuseet i Krakow

Jeg skal innrømme at kunst ikke er det jeg synes er mest spennende, så for min del har det blitt med et besøk. Når det er sagt huser museet en imponerende samling av polsk kunst, inkludert malerier, skulpturer og kunsthåndverk. Høydepunkter inkluderer verker av berømte kunstnere som Jan Matejko, Jacek Malczewski og Stanisław Wyspiański.

8. Museum of Contemporary Art in Krakow (MOCAK)

For de som er interessert i samtidskunst, er MOCAK et must å besøke. Dette moderne kunstmuseet har en variert samling av verk fra polske og internasjonale kunstnere. Utforsk unike utstillinger som utfordrer tankene og gir perspektiver på dagens samfunnsproblemer.

9. Teatre og musikalske opplevelser

Krakow har et blomstrende teatermiljø og musikalske scener. Ta turen innom Teatr Bagatela for teaterforestillinger, eller nyt en klassisk konsert i den vakre filharmonien i Krakow. Byen er også kjent for sin jazzscene, så sørg for å utforske lokale jazzklubber for en natt med musikalsk nytelse. Det er forskjellige forestillinger nesten hver helg så sjekk ut nettsidene for mer informasjon

10. Wieliczka Salt Mine

Dette UNESCO-listede stedet ligger like utenfor Krakow og er en av verdens eldste saltgruver som fortsatt er i drift. Utforsk de fascinerende underjordiske kamrene og skulpturene hugget ut av salt, inkludert den imponerende St. Kinga-katedralen. Det er en unik opplevelse du ikke vil gå glipp av og jeg har skrevet en lenger artikkel om det som du finner her.

11. Krakows kulinariske miljø

Er det en ting du finner i Krakow (og polen generelt) så er det god mat. Krakow er intet unntak og byen er kjent for sin gode mat. Jeg er nok litt sær i matveien så det er ikke alle de polske tradisjonene jeg er like glad i, men alt bør prøves minst en gang. I Krakow er det selvfølgelig mange muligheter for å smake på polske retter og internasjonale delikatesser som pierogi (fylte dumplings), bigos (surkål- og pølsestuing) og oscypek (røkt ost). Er du glad i søte ting som jeg er bør du også ta turen innom en av de mange bakeriene. Her får du ferske bakevarer til hyggelig priser, så kjøp alt som ser godt ut.

12. Wodka Museum

Dette var et av de første museene jeg besøkte, av åpenbare grunner. Hva kan være mer gøy enn et museum dedikert til vodka? Et besøk på Wodka Museum er en morsom opplevelse og har du tid så ta turen innom. Her kan du litt om om historien til vodka og smake på ulike varianter. Museet gir innsikt i Polens drikkekultur og tradisjoner.

13. Krakow Street Food Market

Street food marked og mat hakller finner du i de fleste store byer rundt i verden. Bare i Oslo ligger det vel en 3-4 av disse og Krakow er ikke dårligere. Hvis du er på utkikk etter en uformell og morsom måte å prøve en rekke smaker, bør du besøke Krakow Street Food Market. Markedet har et bredt utvalg av matboder og de serverer alt fra lokale retter til internasjonal gatekjøkken. Veldig koselig sted å besøke, alltid mye liv og ikke minst – masse god mat (og drikke)

14. Krakow Zoo

Dette ligger rundt 10km utenfor sentrum så beregne litt tid på transport. Dette er en av de bedre og hyggeligere dyrehagene jeg har besøkt og det virker veldrevet. Dyrehagen, som ble åpnet helt tilbake i 1929, er stor med over 1400 forskjellige dyr. Her finner du alt fra fugler til flodhester og tigre. De har også egne show så besøk nettsidene deres for mer informasjon.

15. Shopping og Håndverk

Krakow har en rekke butikker, markeder og håndverksmesser hvor du kan kjøpe lokale varer som keramikk, smykker, tekstiler og kunsthåndverk. Sørg for å ta med deg noen suvenirer fra ditt besøk.

16. Besøk Auschwitz-Birkenau

På godt og vondt var dette det første jeg visste om Krakow. Selv om det er en hjerteskjærende opplevelse, er et besøk til Auschwitz-Birkenau å anbefale for å forstå Holocausts grusomhet og hedre minnet om ofrene. Dette tidligere konsentrasjons- og utryddelsesleiren er nå et museum og et minnesmerke. Jeg har vært her flere ganger og tatt forskjellige guidede turer som gir innsikt i historien.

17. Zakopane og Tatra-fjellene

Frister det mer med fjelltur enn byvandring finnes det faktisk håp. Omlag 2 timer fra Krakow finner du dette fjellområdet med vakker natur og masse utendørsaktiviteter. Navnet høres kanskje kjent ut? Det er ikke så rart for her har de norske skihopperne hoppet i storbakke mange ganger. Zakopane er en sjarmerende fjellby som er godt kjent for sin trearkitektur og polske fjellkultur. Her kan du å på fjellturer, prøve lokale retter eller bare nyte den vakre utsikten over Tatra-fjellene.

Reisetips for Krakow:

  • Transport: Krakow har et velutviklet transportsystem som inkluderer trikker og busser. Du kan kjøpe billetter på billettautomater eller hos kiosker. En Krakow Card gir deg ubegrenset offentlig transport og rabatter på museer og attraksjoner. Det er også muligheter for å leie elektriske sykler og sparkesykler. Uber og lignende er også tilgjengelig gjennom egne apper.
  • Språk: Polsk er det offisielle språket i Krakow, men de fleste mennesker i servicebransjen snakker engelsk, spesielt i turistområder.
  • Valuta: Den polske zloty (PLN) er den lokale valutaen. De fleste steder godtar også kredittkort.
  • Sikkerhet: Krakow er generelt en trygg by for turister, men som i alle byer, er det lurt å være oppmerksom på lommetyver og ta vare på verdisakene dine.
  • Mat og Drikke: Prøv lokale retter som pierogi, bigos, og polske pølser. Krakow har også et blomstrende kafékultur, så nyt kaffe og kaker på lokale kafeer.
  • Overnatting: Krakow har et bredt utvalg av overnattingssteder, fra boutiquehoteller til vertshus og vandrerhjem. Det er lurt å bestille overnatting på forhånd, spesielt i høysesongen.

Krakow er en by som balanserer historie, kultur og modernitet på en unik måte. Enten du er interessert i å utforske den rike historien, nyte kunst og kultur, eller bare slappe av og smake på deilige retter, har Krakow noe for enhver smak. Med sin sjarm og gjestfrihet vil Krakow garantert gi deg minner for livet. Så pakke kofferten din, planlegg turen og oppdag skattene i Krakow, Polens hjerte.

admin

Skriv en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *