• MEny
  • MEny

10 ting du må gjøre i Wroclaw

Når vi tenker en helgetur til Polen blir det gjerne Gdansk, Krakow og Warszawa man vurdere å dra til. Da er det på tide å legge til en by til på den listen. Wroclaw begynner å bli populært blant nordmenn, men det er fremdeles mange som ikke kjenner til byen. Byen er, i mine øyne, et mer spennende reisemål enn de andre storbyene i Polen, og den er (enn så lenge) ikke helt overfylt med turister.

Hva er Wroclaw?

Wroclaw er polens fjerde største by med ca. 600 000 innbyggere og ligger sør for Gdansk, ikke langt fra grensen til Tyskland og Tsjekkia. Fra Oslo bruker du rett i underkant av 2 timer med fly med f.eks. Ryanair.

Dette er en av de eldste byene i Polen og man vet det bodde mennesker her så tidlig som på begynnelse av 1000-tallet. Byen var under Prøyssisk og Tysk styre fra tidlig 1900-tallet og frem til andre verdenskrig, dette gjenspeiles også i mye av de mest populære attraksjonene som ble bygget på denne tiden.

Hva kan man gjøre her?

Hva kan du ikke gjøre her er egentlig et bedre spørsmål. Byen kan tilby det meste fra sightseeing til gode restauranter og uteliv, men her er noen av våre tips for å få mest ut av byen:

Gamlebyen

Det at det i det hele tatt finnes en gamleby i Wroclaw er ganske utrolig. Mot slutten av andre verdenskrig pågikk det et slag her i 3 måneder og store deler av byen ble mer eller mindre ødelagt. I etterkrigstiden ble gamlebyen restaurert og det er umulig å se at bygningene ikke er hundrevis av år gamle.

Finn dvergene

Det er ikke snøhvit og de 7 dvergene vi snakker om, men de små dvergene laget i bronse som du finner spredt rundt i gamlebyen. Du skal gjøre en innsats for å finne alle da det er omlag 300 av, gjemt bort på de rareste steder. De ser kanskje sjarmerende ut men ble laget av en litt mer dyster grunn. Dvergene var en stille protest mot sovjet og bidro til slutten på Polens kommunist styre på 1980-tallet. I dag er de kanskje en påminnelse om dette for noen, men for de fleste av oss er de nok bare morsomme figurer som er fine å ta bilder av.

Utforsk torget / Rynek

Midt i sentrum av Wroclaw finner vi markedsplassen. Dette torget, som er fra midten av 1300-tallet er faktisk det største toget i Europa og er på nesten 38 000kvm. Layouten er den samme idag som den var for over 700 år siden men mye ble restaurert etter andre verdenskrig. Torget er omkranset av fargerike bygninger og sentralt på torget finner du også rådhuset, som nå er et museum for borgerkunst.

Besøk Cathedral Island

Midt i elven Oder kan du besøke øya Ostrów Tumski,eller cathedral island som et lettere å uttale. Dette er den eldste delen av Wroclaw og er kjent for sine vakre monumenter. Her finner du blant annet den restaurerte katedralen til St. Johannes Døperen og ikke minst den to etasjers mursteinsbasilikaen for Det Hellige Kors og St. Bartholomews kollegium. På øya kan du også gå innom Erkebispegårdens museum, her finner du en stor samling av hellig kunst. Museet har også et eksemplar av Henryków-boken som inneholder den første setningen noensinne skrevet på polsk. Frister det ikke med museum og historie anbefaler jeg uansett å besøke øya, da bare det å gå en tur her er verdt turen.

Neon galleriet


Vil du se noen litt utenom det vanlige, og kanskje få litt vegas følelse, besøker du Neon galleriet i Wroclaw. Dette er en blanding av et galleri og museum som ligger i gammel fabrikk som produserte nettopp neon skilt. Her får du se en samling på rundt 30 neon skilter fra gamle barer, butikker, kinoer og lignende. Du tilbringer nok ikke flere timer her, men morsomt å besøke om man har litt tid til overs.

Besøk slaktergaten – Stare Jatki

Som man kanskje gjetter utifra navnet var dette i sin tid gaten man gikk for å kjøpe kjøtt. Idag er det ingen slaktere her, men istedet har det blitt til en av de mest populære turistattraksjonene i Wroclaw. Spesielt er gaten kjent for sine statuer av en geit, gris, hane, gås med et egg og en kanin. Her står turistene på rekke og rad for å ta bilder mens de klapper på de forskjellige statuene.

Julemarkedet i Wroclaw

Få land i verden er så gode på julemarked som Polen, og Wroclaw er intet unntak. 24 november åpner det som er et av polen største og vakreste julemarked, her finner du over 260 forskjellige utsalgssteder med alt fra mat og mulled wine (en type gløgg) til tradisjonelle hjemmelagde produkter. I motsetning til mange andre julemarked er dette spredt ut over et så stort område at man sjelden får en klaustrofobiske følelsen man ofte får.

Opplev kunsten i Nadodrze

Det som en gang var et temmelig sliten område man gjerne holdt seg unna har nå blitt til en trendy og kunsterisk del av byen. Her finner du en eklektisk blanding av nytt og gammelt og de historiske bygningene er ofte dekorert med forskjellige type street art og utsmykninger. Området er ikke så stort så om du ikke er spesielt interessert i kunst og vil gå innom de mange galleriene og studioene her blir man fort ferdig med besøket.

Wroclaw Zoo

Wroclaw Zoo ble først åpnet i 1865 og er med det Polens eldste zoo. Det har dessverre blitt ødelagt og stengt pga krig flere ganger i historien, men idag er det Polens største Zoo. På det enorme området på 33 hektar kan du se over 10500 dyr, fordelt på 1132 forskjellige arter. Det gjør også zoo’et til det tredje største i verden. Da er det heller ikke så rart at Wroclaw Zoo er det 5. mest besøkte Zoo’et i europa med nesten 2 millioner besøkende hvert år (Kristiansand dyrepark er ikke engang på topp 20 med sine 880 000).

Dra på beach bar i Wroclaw

Det høres kanskje ikke helt riktig ut, men Wroclaw kan friste med et titalls forskjellige beach barer og klubber langs elva.
Her finner du alt fra rolige lounger til beach barer med live musikk og god steming. Det er mye å velge mellom så vi har laget en liten oversikt over de vi liker best.

admin

Skriv en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *