• MEny
  • MEny

Ting å gjøre i Gdynia

Hvorfor skal du reise til Gdynia?

Gdynia en en by som gjerne blir litt glemt da den ligger mellom to andre populære byer i Polen, Sopot og Gdansk. Dette området kalles for trippelbyene og danner et storbyområde med rundt 1 million innbyggere. Gdynia i seg selv har ca. 250 000 innbyggere og er med det den nest største av byene.

Selv om dette ikke er mitt favoritt reisemål i Polen er det fortsatt en vakker kystby som har blitt en stadig mer populær destinasjon for reisende som søker en unik og variert opplevelse. Noe av det som jeg liker best ved byen er:

1. En fantastisk kystlinje: Gdynia ligger ved Østersjøen og har en fantastisk kystlinje med vakre strender, klipper og bølger. Det er da et flott reisemål for deg som søker litt sol og strand på sommeren, men som ikke vil dra til Sopot (eller bare vil oppleve noe annet)

2. Kulturelle attraksjoner: Dette er en relativt liten by men Gdynia har en rik historie og det er mye som skjer. Byen har en rekke museer, teatre og kunstgallerier hvor du får muligheten til å utforske polsk kultur og historie om det virker spennende.

3. Natur og utendørsaktiviteter: Dette er hva jeg liker best med Gdynia, her er du litt vekk fra alle turistene i Gdansk og kan senke skuldrene. Er du glad i å være ute og se noe annet enn brostein er byen er godt alternativ. Her finner du flotte parker, skoger og naturreservater som er perfekte for fotturer, sykling og fugletitting.

4. Kulinariske opplevelser: Jeg skal kanskje ikke hevde at maten er bedre her enn i andre polske byer, men den er i hvert fall ikke noe dårligere. Den polske maten er deilig og variert, og Gdynia har et bredt utvalg av restauranter som serverer alt fra lokale spesialiteter til internasjonale retter.

5. Livlige arrangementer og festivaler: «Liten by, mye action» – det burde vært slagordet. Gdynia er vertskap for en rekke arrangementer og festivaler gjennom året, inkludert musikkfestivaler, matfestivaler og kulturelle arrangementer. Her der det med andre ord gode muligheter for å oppleve autentisk polsk atmosfære og samhandle med lokalbefolkningen.

Hvordan komme seg rundt i Gdynia

Gdynia har et effektivt og godt utviklet transportsystem som gjør det enkelt å komme seg rundt i byen og de omkringliggende områdene.

1. Offentlig transport: Gdynia har et pålitelig nettverk av offentlig transport, inkludert busser og trikker. Du kan kjøpe billetter i billettluken eller om bord på kjøretøyene. Dette er en rimelig måte å komme seg rundt i byen på.

2. Drosjer: Drosjer er enkelt tilgjengelige i Gdynia, og de er et praktisk alternativ for de som ønsker å komme seg raskt og komfortabelt til sitt bestemmelsessted. Det er flere drosjeselskaper å velge mellom.

3. Sykling: Gdynia er en sykkelvennlig by med sykkelstier og sykkelutleie tilgjengelig. Dette er en flott måte å utforske byen og dens omgivelser på, spesielt på varme sommerdager.

4. Gange: Mange av Gdynias attraksjoner ligger innen gangavstand fra hverandre, spesielt i sentrum. Å gå rundt i byen gir deg muligheten til å oppdage skjulte perler og nyte den vakre arkitekturen.

Hvor mange dager bør man tilbringe i Gdynia?

Hvor lenge du bør bli i Gdynia avhenger av dine interesser og hva du vil oppleve i byen og dens omgivelser. Personlig ville jeg nok bodd i Gdansk og så tatt dagsturer hit, men her er noen tips:

1. Helgetur Hvis du har begrenset tid, kan en helgetur på to til tre dager være tilstrekkelig for å utforske høydepunktene i Gdynia, inkludert strendene, museene og nattelivet.

2. En uke: Har du lyst på en mer grundig opplevelse og muligheten til å utforske nærliggende byer som Gdansk og Sopot, anbefales en uke i Gdynia. Da får du tid til å fordype deg i kulturen og historien til regionen.

3. Langtidsopphold: Hvis du virkelig vil bli kjent med Gdynia og dens omgivelser, kan du vurdere et lengre opphold på to til tre uker eller mer. Da har du muligheten til å utforske byen i dybden, lære språket og fordype deg i lokale aktiviteter.

Hvor skal man bo i Gdynia?

Gdynia har et bredt utvalg av overnattingsalternativer som passer til ulike budsjetter og preferanser. Det er som tidligere nevnt også mulig å bo i Gdansk og så heller reise hit på dagen. Her er noen av de beste områdene å vurdere:

1. Sentrum: Gdynias sentrum er et flott sted å bo for deg som ønsker nærhet til restauranter, shopping og natteliv. Du vil også være i nærheten av mange av byens kulturelle attraksjoner.

2. Sopot: Den nærliggende byen Sopot tilbyr også gode overnattingsmuligheter, spesielt langs strandpromenaden. Dette er et flott alternativ om drømmen er en strandferie med en mer avslappet atmosfære.

3. Orłowo: Dette er et roligere område med vakre strender. Ideelt for deg som ønsker å unnslippe byens travelhet.

4. Kamienna Góra: Dette nabolaget har flott utsikt over Gdynia og kan være et godt valg for deg som foretrekker en mer naturskjønn beliggenhet.

Uansett hvor du velger å bo i Gdynia så finner du et bredt utvalg av hoteller, gjestehus og leiligheter som passer for alle.

Ting å gjøre i Gdynia

1. Gdynia strandpromenade

Gdynia er kjent for sine vakre strender, og strandpromenaden er det ideelle stedet å starte ditt besøk. Denne brede strandpromenaden strekker seg langs kysten og er omgitt av restauranter, kafeer og butikker. Det er et flott sted for en avslappende spasertur, sykkeltur eller for å bare å nyte den vakre utsikten over Østersjøen. Du kan også slappe av på en av de mange strendene langs promenaden og ta et dykk i det forfriskende, men ofte kjølige, vannet.

2. ORP Błyskawica Museum Ship

Gdynia og området rundt har en lang sjøfartshistorie, og her finner du et av de mest spennende maritime museene ORP Błyskawica Museum Ship. Selve museet er en autentisk destroyer fra andre verdenskrig, som nå er åpen for publikum som et museum. Her kan du gå om bord og utforske skipet, lære om dets historie og oppleve livet om bord på en krigsfartøy.

3. Akwarium Gdynskie

Akwarium Gdynskie er en flott attraksjon for familier og alle som er interessert i marint liv. Dette moderne akvariet har et bredt utvalg av marine arter, inkludert haier, sjøstjerner, og eksotiske fisk. Det er også interaktive utstillinger og muligheter for å lære om bevaring av havmiljøet.

4. Gdynia Oceanarium

Hvis du vil utforske mer av havets mysterier, bør du besøke Gdynia Oceanarium. Dette er et av de største og mest imponerende akvariene i Europa. Her kan du se et variert utvalg av marine livsformer, inkludert delfiner, sjøløver, og fargerike koraller. Det er også en undervannstunnel som gir deg muligheten til å se haiene svømme over hodet ditt.

5. Dar Pomorza

Dar Pomorza er en vakker seilskute som nå fungerer som et maritimt museum. Denne imponerende treskuten har en lang historie og har seilt rundt om i verden. Nå kan du besøke skipet og lære om sjøfartshistorien til Gdynia og Polen.

6. Besøk det polske marinemuseet

Gdynia er hjemsted for det polske marinemuseet, som har en imponerende samling av maritime gjenstander og historiske utstillinger. Her kan du lære om Polens maritime arv, utforske modeller av skip og båter, og få innsikt i landets militære historie til sjøs.

7. Gdynia Sea Towers og utsiktspunkt

For en fantastisk utsikt over byen, bør du besøke Gdynia Sea Towers, et høyhus som også huser kjøpesentre og restauranter. Ta heisen til toppen for å nyte panoramautsikten over Gdynia, havnen og Østersjøen. Dette er et flott sted å ta bilder og beundre byens skyline.

8. Gdynia Akustiske Sommerfestival

Hvis du besøker Gdynia om sommeren, må du sjekke om Gdynia Akustiske Sommerfestival finner sted. Dette er en årlig musikkfestival som bringer talentfulle artister og band til byen. Festivalen fokuserer på akustisk musikk, og du kan nyte konserter i en avslappet atmosfære på ulike steder rundt i byen.

Kultur og Historie i Gdynia

Gdynia er en by som ikke bare skryter av sin vakre kystlinje, men også sin rike kulturarv og historie. I denne delen av vår guide til ting å gjøre i Gdynia kommer jeg med litt tips for de litt mer kulturelle og historiske attraksjonene som gjør byen så spesiell.

9. Emigration Museum

Emigration Museum i Gdynia gir deg muligheten til å utforske historien om polske emigranter som forlot sitt hjemland for å søke lykke i fjerne land. Dette interaktive museet tar deg med på en reise gjennom emigrantenes liv, deres utfordringer og suksesser. Du vil lære om deres erfaringer i Amerika, Canada, Australia og andre deler av verden. Museet er ikke bare informativt, men også følelsesmessig gripende og gir deg en dypere forståelse av den polske diasporaen.

10. Gdynia bymuseum

Gdynia bymuseum gir deg innsikt i byens historie, utvikling og kultur. Museet inneholder en rekke utstillinger som spenner fra arkeologi og kunst til maritime gjenstander og historiske fotografier. Det er en flott måte å forstå Gdynias utvikling fra en liten fiskerlandsby til en moderne by ved havet. Museet er også vert for midlertidige utstillinger som utforsker ulike aspekter av byens kulturarv.

11. Gdynia Filmfestival

Hvis du er en filmelsker, bør du kanskje planlegge ditt besøk til Gdynia under Gdynia Filmfestival. Dette er en av Polens mest prestisjefylte filmfestivaler, og den tiltrekker seg filmregissører, skuespillere og filmskapere fra hele verden. Festivalen viser et bredt utvalg av nasjonale og internasjonale filmer, inkludert spillefilmer, dokumentarer og kortfilmer. Det er også muligheter for å delta på diskusjoner, workshops og møte bransjefolk fra filmindustrien.

12. Navy Museum

Gdynia har en stolt maritim arv, og Navy Museum gir deg muligheten til å utforske denne rike historien. Museet har en imponerende samling av marine gjenstander, modeller av skip, våpen, uniformer og dokumenter. Du kan lære om Polens marinehistorie, inkludert dens deltakelse i første og andre verdenskrig. Det er også et spesielt fokus på ORP Orzeł, en polsk ubåt som spilte en viktig rolle under andre verdenskrig.

13. Arkitektoniske perler

Gdynia har også mye å tilby for de som er interessert i arkitektur. Utforsk byen og ta deg tid til å beundre bygninger som er eksempler på modernistisk arkitektur fra 1920-tallet og 1930-tallet. En av de mest imponerende er Gdynia Sea Towers, som kombinerer moderne design med fantastisk havutsikt. Andre bemerkelsesverdige bygninger inkluderer Pionier House, som ble bygget i 1930 og er en perle av funksjonalisme, og Kosciuszko Square, som er omgitt av vakre bygninger i art deco-stil.

14. Gdynia Glowna Railway Station

Selv om det kanskje ikke høres ut som en tradisjonell turistattraksjon, er Gdynia Glowna jernbanestasjon verdt et besøk for sin arkitektoniske betydning. Bygningen ble bygget i 1937 og representerer funksjonalistisk design på sitt beste. Den imponerende fasaden og interiøret gir et glimt av Gdynias historie og modernitet på den tiden. Enten du er en arkitekturentusiast eller bare setter pris på vakre bygninger, vil Gdynia Glowna jernbanestasjon imponere deg.

15. St. Michael the Archangel’s Church

For de som er interessert i religiøs arkitektur og historie, er St. Michael the Archangel’s Church en flott destinasjon. Denne katolske kirken ble bygget i begynnelsen av det 20. århundre og er et eksempel på neogotisk arkitektur. Kirken har en vakker fasade og et imponerende interiør med vakre glassmalerier og detaljert kunstverk. Det er et fredelig sted for ettertanke og en mulighet til å beundre den religiøse arven i Gdynia.

Natur og aktiviteter i Gdynia

Autorstwa User:Leinad – Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1076238

Noe av det jeg liker godt med Gdynia er den vakre naturen og muligheten til å komme seg litt vekk fra byens mas og tjas. Gdynia kan tilby mye her med alt fra strandpromenader til naturreservat. Det er med andre ord gode turmuligheter.

16. Gdynia-halvøya naturreservat

Gdynia-halvøya naturreservat er et av de mest naturskjønne områdene i byen. Dette vernede området tilbyr flotte turmuligheter langs stier som tar deg gjennom skoger, enger og kystlandskap. Det er en flott måte å utforske den lokale floraen og faunaen mens du nyter den vakre naturen. Halvøya har også flere strender, inkludert en nudiststrand, for de som ønsker å bade og sole seg i rolige omgivelser.

17. Gdynia akvarium

For de som er interessert i sjøliv og undervannsverdenen, er Gdynia akvarium et must-besøk. Dette moderne akvariet gir deg muligheten til å se et bredt utvalg av marine arter fra Østersjøen og andre deler av verden. Akvariet fokuserer på bevaring og undervisning, og det er flotte muligheter for å lære om livet under vannet gjennom interaktive utstillinger og opplevelser. Barn og voksne vil glede seg over å utforske akvariet og oppdage havets skjulte skatter.

18. Klif Gdynia Klatrepark

For de som søker spenning og eventyr, er Klif Gdynia Klatrepark det perfekte stedet. Dette klatreparken tilbyr en rekke utfordrende klatreløyper i trærne, inkludert ziplines og hengebroer. Det er en flott måte å teste dine klatreferdigheter og samtidig nyte vakre skoglige omgivelser. Parken er tilpasset ulike aldre og ferdighetsnivåer, noe som gjør det til en morsom opplevelse for familier og venner.

19. Sea Adventures

Med sin beliggenhet ved kysten gir Gdynia deg muligheten til å delta i ulike sjøbaserte aktiviteter. Du kan leie en seilbåt og dra ut på Østersjøen for å oppleve seilasens glede. For de som liker fiske, er det mange muligheter for havfiske, hvor du kan prøve å fange lokale fiskearter. Kysten gir også flotte forhold for windsurfing og kitesurfing for de som ønsker å oppleve spenningen ved vannsport.

20. Gdynia strandpromenade

Gdynia strandpromenade er en vakker og populær destinasjon for avslapning og friluftsliv. Den brede strandpromenaden tar deg langs kysten og gir flott utsikt over Østersjøen. Du kan spasere, jogge eller sykle langs promenaden og nyte den friske sjøluften. Det er også mange kafeer, restauranter og barer langs strandpromenaden hvor du kan nyte lokal mat og drikke mens du ser på solnedgangen over havet. Om sommeren kan du til og med ta deg et forfriskende bad i sjøen.

21. Skogsparken i Gdynia

Skogsparken i Gdynia er en vakker oase av grønne omgivelser og natur. Parken tilbyr et nettverk av stier som tar deg gjennom frodig skog, og det er en flott destinasjon for fotturer og piknik. Du kan utforske parkens vakre dammer og innsjøer, og det er også lekeplasser for barn og benker hvor du kan slappe av. Parken er et flott sted å unnslippe byens travle atmosfære og koble til naturen.

22. Sport og rekreasjon

Gdynia har et bredt spekter av sports- og rekreasjonsfasiliteter for de som liker å holde seg aktive. Du kan spille tennis, golf eller trene på lokale treningsstudioer. Det er også mange fotballbaner og basketbaner hvor du kan delta i sport eller se lokale lag i aksjon. Uansett hvilken idrett eller aktivitet du foretrekker, vil Gdynia ha noe å tilby for deg.

23. Arrangementer og festivaler

Gdynia er vertskap for en rekke arrangementer og festivaler gjennom året. Blant de mest kjente er Gdynia Film Festival, som feirer polsk og internasjonal filmkunst, og Open’er Festival, en stor musikkfestival som tiltrekker seg internasjonale artister og publikum. Det er også mat- og kulturfestivaler som gir deg muligheten til å smake på lokal mat og oppleve polsk kultur på sitt beste. Sjekk arrangementskalenderen når du besøker Gdynia for å se om det er noe spennende som skjer under oppholdet ditt.

Dette avslutter min guide til ting å gjøre i Gdynia. Fra kultur og historie til natur og eventyr så har Gdynia noe for alle typer reisende.

admin

Skriv en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *