• MEny
  • MEny

10 beste ting å gjøre i Warszawa

Warszawa er hovedstaden i Polen, det er også den største byen med nesten 2,7millioner innbyggere. Byen ble grunnlagt på 1300-tallet men har gjennom historien vært blitt ødelagt i krig flere ganger. Under andre verdenskrig ble byen mer eller mindre jevnet med jorden. Det er ikke så lett å se dette i dag, men besøker du en av byens mange museer kan du se hvordan byen så ut om slutten av krigen. Alt ble heldigvis ikke ødelagt, og gjenoppbyggingen reddet også mye av de gamle historiske bygningene og monumentene. Siden byen er så stor er det naturlig nok nesten uendelig med ting å gjøre i Warszawa, men dette er noen av våre favoritter.

1.Besøke gamlebyen

Et besøk (det blir fort flere) til Warszawa gamleby er på mange måter obligatorisk når man er her, det er også vanskelig å unngå da dette er sentrum av byen. Her er alt bygget opp møysommelig etter andre verdenskrig, på en så imponerende måte at det i dag har havnet på Unesco listen. Gamlebyen er en imponerende blanding av små trange gater i brostein, sjarmerende kafeer, turister og suvenirbutikker. Selve torget er alltid fullt av liv og spesielt på sommeren er det helt perfekt å sette seg ned her for øl og en matbit.

2. Lazienki parken

Lazienki er mer enn en park, det er selve slottsparken på nesten 80 hektar, midt i Warszawa. Parken ble designet på 1600-tallet og var da tiltenkt som en badepark, men ble senere omgjort til det den er idag: en samling palasser, villaer og monumenter for adelen. Det er ikke så mye adel igjen her, alt er nå gjort om til turistattraksjoner. Besøk f.eks slottet på øya, en av de mest populære attraksjonene. Bygget i 1680 som et badehus, men like populært idag.

3. Det kongelige slott

Besøker du gamlebyen fra sørsiden møtes du av det gamle slottet fra 1300-tallet. Dette var hovedsetet til de polske monarkene i hundrevis av år, men er idag gjort om til et museum. Slottet har blitt totalt ødelagt to ganger, første gang av svenskene på 1750-tallet, andre gang i nyere tid, under andre verdenskrig. Slottet er i dag totalt restaurert og besøker du museet vil du f.eks kunne se hvordan leiligheten til kong Sigismund II Augustus så ut når han regjerte på 1600-tallet. Det er også en stor samling malerier fra 16-1800-tallet av av kjente malere som Rembrandt, Gainsborough og Joos van Cleve.

4. Den ukjente soldats grav

Det å besøke en grav er kanskje ikke det man forbinder med ferie, men den ukjent soldats grav i Warszawa er et minnesmerke man bør få med seg. Dette er ikke en gravplass, men et symbol på alle som har falt mens de har kjempet for landet. Monumentet ble bygget i 1925 og skulle da huse levningene etter en ukjent soldat som mistet livet i den polsk-ukrainske krigen, men det er et like viktig symbol den dag idag. Utenfor monumentet står soldater og vokter graven, og en gang i timen er det vaktbytte som er en attraksjon i seg selv.

5. Wilanów-palasset

Etter andre verdenskrig var store deler av Warszawa helt ødelagt, men på mirakuløst vis hadde Wilanów-palasset overlevd og var et få landemerker som klarte seg. Palasset formelig oser av luksus, her finner du overdådige rom, smykket med uvurderlig kunst og utsmykninger. Slottet ble bygget på 1600-tallet og var tungt inspirert av palasset til Ludvig XIV. På rundtur her vil du f.eks kunne se hvordan de adelige bodde og hvilken luksus de hadde rundt seg.

6. Shopping

Besøker du Polens største by skal det ikke stå på muligheter for shopping. Her finner du gigantisk kjøpesenter og gater overalt. Vi har laget en oversikt over shopping i warszawa som ihvertfall kan hjelpe deg litt blant jungelen av shoppingmuligheter.

7. Den jødiske kirkegården

Som tidligere skrevet er kanskje ikke en gravplass det man kobler med ferie, men vi vil fortsatt anbefale en tur hit. Det er en symbolsk viktig gravplass som vekker mye følelser, det er også en av de største jødiske kirkegårdene i verden. Gravlunden ligger i en stor og vakker skog og gir et litt eventyr preg over besøket. Det er også mulig med guidede turer her om man ikke bare ønsker å gå rundt på måfå.

8. Slottsplassen

I utkanten av gamlebyen finner du denne store trekantede plassen, med den dominerende søylen av kong Sigismund III Vasa trygt plassert i midten. Dette er kongen som flyttet hovedstaden i Polen fra Krakow til Warszawa på 1600-tallet, og er også en tungt symbolsk statue. Kongen holder i et sverd og det sies at om sverdet faller, vil også Warszawa falle. Den opprinnelige søylen ble ødelagt under andre verdenskrig men det er fortsatt mulig å se restene av den nær slottsmuren. Plassen i seg selv er et koselig sted å besøke året rundt, her finner du masse små kafeer, utstillinger og opptredener.

9. Uteliv

Stor by – mange muligheter. Så enkelt er det egentlig i Warszawa. Hvor du bør gå avhenger av hva du leter etter, puber finner du overalt men de beste utestedene er vanskeligere å finne. Vet dere ikke hva dere vil anbefaler jeg å starte i Nowy Świat gate and Foksal gate, her ligger det barer, utesteder og lounger på rekke og rad. Mulighetene for å finne noe man liker her er med andre ord høy. Alternativt (eller om man bor nærmere) er Mazowiecka gaten et godt alternativ. Her finner du også alt som finnes av musikkstiler og type utesteder.

admin

Skriv en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *