• MEny
  • MEny

Ting å gjøre i Gdansk

De siste 10 årene har jeg sannsynligvis besøkt Gdansk over 20 ganger og har du ikke vært der selv lurer du sikkert på hvorfor. Det er 3 enkle grunner – kort reisevei ( bare en time fra Oslo), det er tidvis skremmende billige flybilletter og sist, men ikke minst, Gdansk er et av de flotteste stedene å besøke i Europa.

Gdansk er en av mine favorittsteder å besøke i Polen, og jeg overdriver ikke når jeg sier at byen også er en av de vakreste og mest fascinerende polske destinasjonene.

Denne guiden er derfor min måte å prøve å dele med deg alt byen har å tilby, slik at du kan planlegge din egen tur til Gdansk. Du vil garantert like byen like mye som det vi gjør! Ta en titt nedenfor på hva en oversikt over alt du kan finne på i byen. Listen er over ting å gjøre i Gdansk er ganske lang, så du bør finne noe som kan friste.

Hvorfor skal du besøke Gdansk

Gdansk er en av de vakreste byene, ikke bare i Polen, men i Europa. Men dette er ikke bare en vakker by, det er også en veldig spennende by med tanke på attraksjoner og historie.

Gdansk har røtter som går tilbake til slutten av det 10. århundre, og på grunn av sin beliggenhet ved Østersjøkysten har den alltid spilt en viktig rolle i regionen. Men den viktigste perioden i Gdansk sin historie skjedde var på 1900-tallet. Byen var sentrum for noen av de viktigste hendelsene i verden. Gdansk er også byen hvor andre verdenskrig begynte i 1939, og det er her Solidaritetsbevegelsen ble etablert – noe som til slutt førte til sammenbruddet av kommunismen i Øst-Europa.

Gdansk er også det perfekte utgangspunktet for å utforske den flere av de spennende nabobyene som Gdynia og Sopot.

Hvordan komme du deg til Gdansk

Det å reise til Gdansk er like enkelt som å reise til Trondheim (og tar ca like lang tid om du reiser fra Oslo). Både Norwegian, Ryanair og Wizz Air har ruter hit, så å finne billige flyreiser til Gdansk bør ikke være et problem.

Hvis du reiser fra et annet sted i Polen bør det heller ikke være et problem. Det er direkte tog til Gdansk fra alle de største byene i Polen (Warszawa, hovedstaden, ligger mindre enn 3 timer unna).

Hvordan komme rundt i Gdansk

De aller fleste attraksjonene ligger i sentrum av Gdansk, og du kan enkelt komme rundt til fots. Det er også elektriske sparkesykler tilgjengelig fra blant annet Bolt og Tier.

Hvis du planlegger å besøke attraksjoner litt lenger unna (som sjøsiden, Oliwa eller Westerplatte), kan du bruke kollektivtransport. Du finner både buss, trikk og tog så mulighetene er mange.

Hvor mange dager trenger du for å oppleve Gdansk

Gdansk er en ganske kompakt by og du kan få sett de viktigste attraksjonene i Gdansk på en dag. Det er nok ikke å anbefale da du ikke får opplevd byen.

3 dager (med andre ord en langhelg) er det jeg ville anbefalt, da har du tid til å besøke museum, dra på shopping og til og med en dagstur til f.eks Sopot.

Hvor i Gdansk bør du bo

I motsetning til mange andre byer i Europa er Gdansk såpass kompakt at nesten alle hotell ligger sentralt. Prøv å finne et hotell i nærheten av Dlugi Targ som som er hovedgaten i gamlebyen. Bor du på et hotell her er du et par minutter unna det meste som kan oppleves i byen.

Anbefalte hotell i Gdansk:

Ting å gjøre i Gdansk

Listen over ting å gjøre er lang, men forhåpentligvis er det da et par av de som kan friste. Listen har ingen spesiell rekkefølge, men kan heller ses på som en samling av tips over ting du kan gjøre eller oppleve.

Vandre rundt i Gamlebyen

Gamlebyen er den eldste delen av Gdansk, med en historie helt tilbake til 1236. Dette den vakreste delen av byen, og det er her du vil finne flertallet av attraksjonene i Gdansk. Det er også her alle andre er, så forvent å møte store menneskemengder, spesielt i helgene.

Det mest populære området er Długi Targ (eller hovedgaten). Her finner du kan se noen av de viktigste landemerkene i Gdansk som rådhuset, Neptuns fontene og Artus. Hver ende av gågaten slutter i en av to porter: Gull eller Grønn.

Den fineste gaten i Gdansk

Av alle de sjarmerende gatene og smugene du kan finne i Gamlebyen i Gdansk, er det en som virkelig skiller seg ut – Mariacka-gaten. Den ligger litt bortgjemt, med Mariakirken i den ene enden og Mariacka Gate i den andre.

Den beste måten å komme til Mariacka-gaten på er gjennom porten fra Motława-elven -Her vil du finne noen av de vakreste husene i Gdansk, og de små radene med trapper som går opp til de gir stedet sin unike karakter. Det heler minner litt om et filmsett. Dette er en av de beste (hvis ikke den beste) fotolokasjonene du kan finne i Gdansk.

I løpet av dagen fylles gaten med boder der du kan kjøpe suvenirer og da spesielt det Gdansk er mest kjent for, rav.

Gåtur langs Motława-elven

På kanten av Gamlebyen vil du finne Motława-elven – omgivelsene er absolutt et av de vakreste områdene i Gdańsk. Her finner du mange interessante og unike bygninger og objekter der, inkludert The Crane – en av symbolene på byen.

Denne bygningen fra det 15. århundre er det beste testamentet til byens flotte handels tradisjon. I dag huser den det polske sjøfartsmuseet, så du kan også besøke den innvendig og se utstillingen om byens tidligere havneliv.

Du kan også krysse elven til enten Ołowianka-øya eller Wyspa Spichrzów. Begge er pent restaurert og her finner du mye moderne restauranter og utesteder.

Motława elvebredden et av de mest populære områdene, vil du også finne mange restauranter og barer her som passer perfekt til en kald øl på sommeren.

Det er også mulig å ta en båttur her (du kan også leie din egen) fir å se Gdansk gamleby og mer fra et annet perspektiv.

Ta en tur innom rådhuset

Gdansk rådhus (ikke å forveksle med Gamlebyens rådhus) ligger på Długi Targ, og du vil legge merke til det med en gang da dette er en av de vakreste bygningene på gaten. Rådhuset kan dateres tilbake til det 15. århundre, men ble sterkt ødelagt og bygget opp igjen etter andre verdenskrig.

Du bør absolutt besøke rådhuset innvendig. Her finner du en fin utstilling av Gdansk-museet, men det som imponerer mest er interiøret i noen av rommene. Det mest imponerende er Red Room med utrolige takdekorasjoner fra begynnelsen av det 17. århundre.

Mens du er i rådhuset, bør du også gå opp i tårnet – her finner du den vakreste panoramautsikten over Gamlebyen. Dette er en attraksjon mange ikke vet om, det derfor ofte lite turister (og da lite kø) for å komme opp.

Besøk Mariakirken

Mariakirken er en imponerende gotisk mursteinsbygning fra det 13. århundre. Den dominerer den sentrale delen av Gdansk, og du kan se dens enorme struktur fra mange steder i byen. Selv om kirken innvendig kanskje ikke er like spektakulær, er det fortsatt verdt å besøke den.

En annen grunn til å besøke Mariakirken er for å gå opp til utsiktspunktet på tårnet. Det er mange trappetrinn (409 for å være nøyaktig) og utsikten er ikke spektakulær, men orker du så hvorfor ikke.

Gå over kjærlighetsbroen

Som nesten alle andre byer i området har også Gdansk en såkalt «kjærlighetsbro». Selve broen er ikke så spennende , men området rundt er verdt å få med seg.

Broen – Bread Bridge – lå her allerede på 1300-tallet, og var i utgangspunktet bare en helt vanlig bro før noen gjorde den om til en mer romantisk overgang. I dag er dette et favorittsted for parsom deler sin evige kjærlighet ved å henge låser – symbolet på deres hengivenhet. Hvorfor det å henge en lås på en bro er romantisk vet jeg ikke, men pent blir det ikke med tusenvis av låser.

Går du over broen kan du heller vende blikket utover og se den pittoreske utsikten fra broen over HouseMens du er her, kan du beundre den pittoreske utsikten fra broen over House of Sailors Guild (som idag er en restaurant) og Great Mill i bakgrunnen.

På den andre siden av Bread Bridge kan du se Gamlebyens rådhus. Det er en vakker renessansebygning fra det 16. århundre, en av de svært få som overlevde andre verdenskrig i Gdansk. Dette er også hvor den verdensberømte astronomen Johannes Hevelius tjenestegjorde som rådsherre for Gamlebyen på 1600-tallet. På det lille torget foran rådhuset kan du også se et monument av Hevelius.

Opp i luften med Amber Sky

Amber Sky finner du på Ołowianka-øya og dette er en av de største attraksjonene i Gdansk. Dette 50 meter høye pariserhjulet kan tilby en unik og fantastisk utsikt over Gdansk. Det passer kanskje ikke helt for deg med høydeskrekk men for alle andre er det en unik opplevelse.

Det er også greit å vite at denne stenger ikke før rundt 24:00 i helgene. Tar du den på kvelden vil du da få en helt annen opplevelse (og andre bilder) enn på dagen med panorama utsikt over en pent oppøyst gamleby.

Har du noensinne sett et alter av rav?

Religiøs eller ei, dette er en spennende og unik opplevelse for alle. Alteret kan ser i St. Bridget’s Church og er uten tvil en av de mest imponerende sakrale kunstverkene du noen gang vil se.

Med en høyde på hele 13 meter og 120 m2 med ravkledde flater, er det større enn det berømte tapte ravrommet. Alteret ble avduket i 2017 etter 17 års arbeid og er et unikt kunstverk. Det er fullt av symboler (som 28 rubiner i kronene til Jomfru Maria og baby Jesus symboliserer de 28 arbeiderne som døde i sammenstøtene i 1970).

Kirken i seg selv er et viktig sted for Gdansks historie, da den er hoved tempelet til Solidaritetsbevegelsen.

Se utsikten fra Gradowa Hill

En annen flott utsiktsplass i Gdansk er Gradowa Hill, som ligger bak togstasjonen. Dette er et sted mange ikke vet om, det er dermed også lite turister her. Utsikten er det derimot ingenting å se på så en tur opp hit kan anbefales. Høyden er ikke mer enn en rundt 50 meter, og det går trapper opp hele veien.

Besøk European Solidarity Center

Gdansk spilte en svært viktig rolle i det 20. århundre, og en av de nøkkel begivenhetene var Solidaritetsbevegelsen som til slutt førte til sammenbruddet av kommunismen i Polen og andre øst-europeiske land. Alt dette hadde sitt utspring på Gdansk-verftet, og på området kan du idag finne det moderne European Solidarity Center – institusjonen som fokuserer på bevegelsens arv.

Inne i bygningen kan du besøke en informativ og interessant utstilling om Solidaritet, hendelsene som fant sted i Gdansk, og hvilken innvirkning det hadde på verdenshistorien. Dette er et et viktig sted i Gdansk som ikke bare vil hjelpe deg med å forstå den nylige historien til Polen, men hele regionen.

Ta turen innom verftet i Gdansk

Det er ikke lenger noe båtbygging på verftet i Gdansk. Nå har dette og mange av de industrielle områdene blitt omgjort til kule og trendy steder hvor du kan oppleve en annen siden av Gdansk når du er lei gamlebyen.

To steder du burde ta turen innom er 100cznia og Ulica Elektryków. Her kan du kan prøve atemat der, høre på live musikk, slappe av på solsenger eller bare nyte været.

I tillegg til disse to stedene, kan du også vandre litt rundt på de tidligere verftsområdene og se de industrielle rommene, det høres kanskje ikke så spennende ut men er vel verdt et besøk.

Se gatekunsten i Zaspa

Mens du kan se noen fine gatekunstverk på mange steder i Gdansk, er det en nabolag du rett og slett ikke vil gå glipp av – Zaspa, sentrum for gatekunst i Gdansk. Det ligger litt borte fra sentrum, men du kan enkelt komme dit med trikken, taxi eller sparkesykkel.

Dette boligområdet, fullt av leilighetsbygg, er bokstavelig talt dekket av fantastiske veggmalerier. Det første, som viser to kjente polakker, Lech Wałęsa og pave Johannes Paul II, dukket opp på en av veggene i 1997 som en del av feiringen av Gdansks 1000-årsjubileum.

Nå finnes det over 50 veggmalerier, årlig gatekunstfestival og såkalt Monumental Paintings Collection. Angivelig er Zaspa verdens største samling av veggmalerier som er plassert i et så lite område!

Besøk Polish Post Office Museum

Mens alle kjenner til Westerplatte – stedet der andre verdenskrig begynte, er det et annet heroisk sted og hendelse fra samme dag som ikke får så mye oppmerksomhet som det burde.

Det polske postkontoret i Gdansk ble angrepet av nazistene samtidig som Westerplatte ble angrepet. Beleiringen varte i 17 timer, og heltene som forsvarte det ble til slutt henrettet.

I dag kan du besøke museet dedikert til denne hendelsen som opprettholder minnet om de modige menneskene. Det ligger i den samme bygningen der beleiringen fant sted.

Foran postkontoret kan du også se minnesmerket som hedrer forsvarerne.

Besøk museet for andre verdenskrig

Et annet sted du bør besøke, er museet for andre verdenskrig. Selv om utstillingen ble endret litt under gjeldende regjering for å unngå noen ubehagelige sannheter for Polen, er dette et svært interessant sted, og du trenger minst 2-3 timer for å se det. Dette er en ganske ny tilføyelse til byens panorama, åpnet så sent som i 2017.

Inne kan du se en stor utstilling delt inn i tre deler – Veien til krig, Krigens gru og Krigens lange skygge. Museet fokuserer ikke bare på hendelsene i Polen under krigen, men dekker hva som skjedde over hele verden.

Det er ikke et typiske museum med kjedelig informasjon. Her vil du finne mye personlige gjenstander og historier, samt noen virkelig flotte visuelle tillegg. Selv om du ikke er så interessert i historie, er det fortsatt verdt å besøke dette museet for å lære mer og forstå Gdansk bedre.

Besøk historiske Westerplatte

Westerplatte er den lille halvøya mellom den Vistula og Østersjøen. Dette er stedet der andre verdenskrig begynte, nøyaktig kl. 04.45 den 1. september 1939. De tragiske kampene varte i 7 dager og etterlot militærsonen i ruiner.

I dag har dette blitt et veldig hyggelig og grønt område for en spasertur ved sjøen, perfekt ikke bare for historieinteresserte. Du kan fortsatt finne mange rester fra kampene på Westerplatte, for eksempel ruiner av brakker som du kan besøke eller gravene til soldater som mistet livet under kampen. Det er også et imponerende minnesmerke på haugen og et stort skilt «Nigdy więcej wojny» («Aldri mer krig»).

Du kan enkelt nå Westerplatte med offentlig transport, bussene nummer 106, 138, 606 går dit fra Hovedtogstasjonen.

Ny solen i Oliwa Park

Selv om denne parken ligger litt borte fra sentrum av Gdansk, i Oliwa-distriktet, er den definitivt verdt et besøk og kan lett nås med offentlig transport.

Dette vakre grøntområdet dateres tilbake til det 15. århundre og utviklet seg ved siden av det nærliggende klosteret. I dag er det en flott oase å unnslippe byens travle atmosfære, og de sjarmerende alléene er perfekte for en rolig spasertur. Det er dammer, en botanisk hage eller deler av parken designet i ulike stiler (fransk, engelsk, japansk osv.).

Nabolaget i seg selv er også interessant, med noen vakre gamle hus og brosteinsbelagte gater.

Orgelkonsert i Oliwa-katedralen

Mens du er i Oliwa-parken, må du sørge for å stoppe innom Oliwa-katedralen fra det 14. århundre. Enda bedre, besøk templet for å høre orgelkonserten der.

Det originale store Oliwa-orgelet dateres tilbake til andre halvdel av det 18. århundre (det tok 25 år å designe og bygge dem) og besto av 83 registre og 5100 rør. Over årene ble de endret og renovert litt, og i dag er de enda mer spektakulære med 96 registre!

Det er daglige 20-minutters konserter (med unntak av helligdager og noen tilfeldige dager) der du kan høre den fortryllende lyden av orglene.

Slapp av på stranden

Siden Gdansk ligger ved Østersjøen, kan du raskt hoppe på trikken eller bussen og nå stranden etter en kort reise. Det er noen alternativer å velge mellom: Brzeźno, Jelitkowo, Stogi eller, litt lenger, Wyspa Sobieszewska.

Hver av dem tilbyr perfekte muligheter til å bare slappe av på stranden og bade i det ikke-så-varme vannet. Strendene her er sandete og virkelig behagelige, så når du er lei av all sightseeing, må du sørge for å oppleve dette mer avslappede ansiktet av Gdansk. Ta du et litt lenger tur til Sopot finner du områdets største og fineste strand.

Dagsturer fra Gdansk

En av de flotte tingene med Gdansk er at byen kan være en fantastisk base for noen fantastiske dagsturer i regionen. Og du kan enkelt nå de fleste stedene med offentlig transport.

En kort togreise unna finner du Sopot – den fasjonable badebyen med den lengste trebryggen i Europa (over 500 meter lang) og Gdynia kjent for sin modernistiske arkitektur. Du kan også nå begge byene ved å gå langs stranden, selv om dette ville ta litt tid.

En av de mest populære dagsturene fra Gdansk er Malbork-slottet, som ligger bare 40 minutter unna med tog. Dette UNESCO-listede middelaldermesterverket er faktisk verdens største slott, og du vil definitivt ikke gå glipp av det.

Litt lenger kan du besøke Elblag og ta en båttur på Elblag-kanalen – det unike ingeniørarbeidet fra midten av det 19. århundre. Eller du kan dra til Kaszuby-regionen sør for Gdansk og nyte den uberørte naturen i det vakre området.

Det er virkelig mange alternativer, så når du planlegger turen til Gdansk, må du sette av noen dager i reiseruten din for å utforske omgivelsene også!

Avsluttende tanker om å besøke

Gdansk Som du kan se, er Gdansk virkelig full av attraksjoner og tilbyr mange interessante og kule ting å gjøre. Hit kan du dra med både utdrikkingslaget og historielaget, alle finner noe de faller for i Gdansk.

admin

Skriv en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *