• MEny
  • MEny

Saltgruvene i Krakow

Salt er idag ikke et spesielt spennende produkt, det er noe man får kjøpt overalt, det koster ikke stort og alle har salt hjemme i en eller annen form. I middelalderen var det helt motsatt og salt ble kalt «det hvite gull». Dette var et dyrt produkt, kun for de rikeste, og ble brukt til å konservere mat og som en økonomisk vare.

Historien til saltgruvene

Saltgruvene i Krakow ble offisielt etablert i 1251 av den daværende kongen og driften er igang den dag idag. Det gjør den til en av verdens eldste saltgruver som fortsatt er i drift. Gruvedriften startet på den enkle måten hvor det ble gravd ut små brønner, men i dag er gruvene et enormt system av korridorer og rom. De dypeste områdene ligger hele 327 meter under bakken og totalt finnes det over 300km med ganger og om lag 2000 forskjellige rom og kammer. Det som gjør saltgruvene til den attraksjonen den er idag er kapellene, her finnes det alt fra statuer til alter, skåret ut av saltet. Det største av disse er St. Kingas kapell som har helt fantastiske utsmykninger. Alt er laget av arbeiderne i ledige stunder og vitner om et ganske så utrolig håndverk.

Gruven ble etter hvert mer enn bare en arbeidsplass. Det ble bygget verksteder og butikker der nede, og du kan til og med finne en underjordisk innsjø.

Saltgruvene i dag

I 1978 ble gruvene innskrevet på UNESCOs verdensarvliste og er du i krakow er dette mer eller mindre et obligatisk besøk. Det som en gang var en viktig del av polens økonomi er nå en av de meste populære turistattraksjonene . På besøk her kan du utforske de labyrintiske gangene og se de utrolige salt utskjæringene. Du kan også delta i helsefremmende aktiviteter i det mikroklimatiske miljøet, eller til og med holde private arrangementer dypt under jorden.

Jeg håper dette gjorde deg litt nysgjerrig, for er det en ting du må gjøre i krakow er det å besøke saltgruvene.

admin

Skriv en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *