• MEny
  • MEny

Topp 9 ting å gjøre i Krakow

Krakow er den andre største byen i Polen med nesten 800 000 innbyggere. Det er også en av de mest populære feriedestinasjonene i Europa og da sier det seg selv at her er det mer enn nok å finne på.

Krakow er en by full av historie, det er ikke så rart da det er en av polens eldste byer med historie helt tilbake til år 966. Byen var også hovedstad i Polen i ca 600 år og det ble i denne tiden bygget både palasser og monumenter du kan se den dag i dag.

Listen over ting å gjøre i krakow kunne hatt flere hundre punkter, men vi har valgt ut noen av våre favoritter, så har du et godt utgangspunkt. Er du mer interessert i handletur så sjekk ut shopping i krakow guiden.

1. Gamlebyen

Med over 1000 år historie skulle det bare mangle at Krakow også har en av de fineste gamlebyene i Europa. Rynek Glowny er det store torget, fullt opp av kafeer og restauranter, gatemusikanter, live musikk og ikke minst, mange andre turister. På sommeren er dette et flott sted å sette seg ned på en av de mange terrassene og nye utsikten og livet. På vinteren er torget om mulig enda penere når det er pyntet til jul. I november – desember er det også her finner du finner et av europa beste julemarked.

2. Sukiennice

Krakow var i mange år en av de største handelsbyene og Sukiennice var basaren der handelen skjedde. Her ble det handlet med verdifulle varer som krydder, silke og lærprodukter. Idag er det ikke den type handel her, istedet finner du en et koselig og veldig populært sted med et stort utvalg av restauranter, kafeer og små suvenir butikker. Bygget er vel verdt et besøk, om så bare for å ta noen bilder.

3. Mariakirken

Kirker er kanskje ikke det som virker mest spennene når man er på tur, men denne kirken fra 1400-tallet må nesten besøkes når du er i Krakow. Fra utsiden er det en pen og spennende kirke med gotiske trekk, men innsiden er spektakulær. Her er det nesten uendelig med små dekorasjoner og detaljer å studere. Den mest berømte detaljen i kirken er selve alteret. Denne er laget i tre, hugget ut av kunstneren Veit Voss. Det er også mulig å gå opp i et av tårnene for å få full panorama utsikt over Krakow.

4. Saltgruvene i Krakow

Det å besøke en saltgruve høres i og for seg ikke spesielt spennende ut, men saltgruvene i Krakow bør oppleves. Dette er en gigantisk gruve som er 327 meter dyp og har over 245km med ganger og passasjer, det er med andre ord ikke det beste stedet å rote seg bort. Gruven, som ble åpnet på 1300-tallet, er full av statuer og utsmykninger i salt. Alle er laget av gruvearbeiderne når de kjedet seg eller etter skift. Resultatet har resultert i at gruvene og kunstverkene nå er en del av Unesco. Gruveområdene og statuene er helt fantastiske og et besøk hit er noe man vil huske.

5. Kazimierz distriktet

Kazimierz distriktet eller jødekvartalet har en historie helt tilbake til 1300-tallet og var i sin tid også en egen by. Idag er dette det hippeste området i Krakow, fullt opp av street food vans, hippe kafeer og restauranter og ikke minst, mange av de beste utestedene i Krakow. Dette er et helt unikt område med sin egen stil som er vel verdt et besøk.

6. Wawel-katedralen

På en høyde (med samme navn), på sørsiden av Krakows gamleby finner slottet, og i hjertet av dette ligger Wavel katedralen. Dette er et ganske enestående eksempel på polske middelalders arkitektur, og er et spennende besøk selv om historie ikke virker spennende. Katedralen ble først bygget tidlig på 1000-tallet, men da i tre, og den er brent til grunnen 2 ganger. Bygningen som står der nå ble bygget rundt 1364 og for det meste i mur, så da får vi håpe denne ikke brenner ned.

7. Krakow Zoo

Har du gått lei av historie, gamle bygninger og kultur? Ta en tur til Krakow Zoo for en lite annen opplevelse. Zoo’et ligger litt utenfor sentrum, men bare en 10minutter med bil/taxi. Området er stort, det skulle også bare mangle da de per idag har over 1400 dyr fordelt på om lag 270 forskjellige arter. Zoo’et er åpent hver dag, også søndager og helligdager, vel verdt et besøk om man bare vil gjør noe helt annet.

8. Oskar Schindlers emaljefabrikk

Navnet virker kanskje kjent? Dette er da fabrikken som danner bakgrunnen for Steven Spielsbergs storfilm, Schindlers liste. Administrasjonsbygningen er i dag et museum som jeg vil anbefale å besøke. Dette er en interessant og kanskje litt ekkel opplevelse og det spiller ingen rolle om du er glad i historie eller ikke, historiene her er spennende nok i seg selv. Du kan også få en guidet tur gjennom fabrikken om du virkelig vil ha hele opplevelsen.

9. Besøk Krakows undergrunn

Frister det med en opplevelse helt utenom det vanlige (og du i tillegg ikke er klaustrofobisk), så er dette en spennende, og ikke minst sjelden, opplevelse. Her befinner du deg rundt i undergrunnen, rett under torget, og rundt deg er resten av eldre bosetninger i Krakow. Her vil du se originale verktøy og andre ting fra 12-1300 tallet som har ligget her i 800+ år, samt fundamentene av bygningene du ser rundt på torget.

admin

Skriv en melding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *